Hemma hos mig har de kreativa projekten sedan bloggstarten avlöst varandra. Från att ha lärt mig virka har jag fortsatt banan med andra textila tekniker, och vad du ser är det som jag brinner mest för i stunden. Utöver det så pysslar jag och mina barn - 6 och snart 4 år gamla, och vi dokumenterar det roliga vi gör och hittar för att andra lätt ska kunna göra samma sak. Hoppas du blir inspirerad av det brokiga urvalet!

Välkommen!

måndag 8 oktober 2012

Pysselstafett: Sy en tubhalsduk

Det är äntligen vår tur i Pysselstafetten! Jag och dottern har tagit över pinnen från Hannas kreativa hörna.


Jag och dottern har sytt en liten tubhalsduk i trikå, och så har dottern fått dekorera den med det som hon gillat. Vill du sy en egen till dig själv eller till ett barn, så läs vidare!


Välj ett trikåtyg. Dottern valde det här, som är köpt hos Live home för ett tag sedan, men vilket trikåtyg som helst funkar. Säkert även en tröja eller något som du tröttnat på. Se bara till att det är ett tyg som är i en skön kvalitet eftersom du ska ha det kring halsen.

Jag sydde ihop halskragen på en overlockmaskin, men det går precis lika bra på en vanlig symaskin. När du syr i trikå så är det viktigt att ha en stretchnål i maskinen för att inte det ska gå små maskor och bli hål i tyget.   Innan jag köpte min overlock sydde jag ihop allt i trikå med en smal sicksack, andra sömmar som kan funka är trestegssicksack eller en fuskoverlocksöm om du har en sådan.


Jag klippte ut en rektangel, ca 60*45 cm. Vår halskrage blev lite för stor för dottern, så pröva dig fram, det funkar säkert bra med en mindre storlek också. 60 cm är längden, halskragen ska vara dubbel. Sy ihop rektangeln till en avlång tub - men bara på långsidan. Den uppmärksamme ser att jag har en extra söm på min tub, det är för att jag klippte fel, haha, och klippte bara 30 cm, jag glömde helt enkelt att kragen ska vara dubbel. Men det var lätt avhjälpt. Har du mindre tygbitar som du vill använda så kan du sy ihop dem på det här sättet också.


Lägg sen ändarna räta mot räta. Enklast är att stoppa i ena änden i den andra. Mönstrade sidorna ska ligga mot varandra. Sy ihop runt hela varvet - men kom ihåg att lämna ett litet vändhål!


Såhär! Vänd hela tuben så att den mönstrade sidan/rätsidan kommer utåt. Sen ska vändhålet sys igen. Jag sydde igen mitt på maskinen, men det är för att jag är lat. Vill du ha det som allra snyggast så syr du igen hålet för hand med smygstygn. 


Sen kommer det roliga - dekorerandet! Den här bilden visar lite förslag. Band, virkade dekorationer, stryka-på-märken, knappar....


Dottern ville att vi skulle sy fast ett band längst upp på tuben, så det gjorde vi. Bara på framsidan - hon är väldigt upptagen av att veta vad som är bak och fram på saker :-)

Hon valde också strykamärket i form av ett slott, det är köpt på Stoff & stil. 

Tadaaa! Färdig! Hoppas att du tycker den blev fin, och framför allt att du känner att du vill sy en egen. Perfekt att ha under jackan när det blir kallare, att gömma frusna hakor och halsar i. 

Det är fritt fram för frågor om något är oklart.

Pysselstafetten fortsätter, och imorgon tar Susanne över stafettpinnen. Det ska bli jättespännande, hittills tycker jag att den här pysselstafetten har motsvarat alla förväntningar, så mycket fina saker som jag skulle vilja göra. Bra jobbat alla, och TACK Stina för att du fixar!

9 kommentarer:

 1. Fina C! <3

  Det här ser ut som något som jag och dottern skulle kunna göra. Hon tjatar titt som tätt om att hon vill sy och jag är dålig på att komma på VAD hon kan göra. :-)

  Tack själv för att du/ni är med! :-)

  SvaraRadera
 2. Snyggt OCH praktiskt, what's not to like? :)

  SvaraRadera
 3. Vad fin den blev och jättebra på dottern!

  SvaraRadera
 4. Snyggt! När din dotter fick dekorera den efter sin egen smak blev den mer personlig.

  SvaraRadera
 5. Jättefin! Du får hälsa dottern att utan henne, hade det aldrig gått!! Vem vill inte ha en borg eller ett slott på sin halsduk :)

  SvaraRadera
 6. Så fint! Och så lätt att göra den personlig!

  //Henrietta

  SvaraRadera
 7. Jättefin, och vilken fantastiskt söt bild på din dotter, vilken liten docka!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad glad jag blir! Min dotter har mycket att brottas med med stora ärr på sin kropp och så kan hon inte allt som andra barn kan, typ springa lika fort osv på grund av operationerna hon genomgått. Då känns det bra att hon har en fantastisk personlighet och är en söt tjej, kanske blir livet lite lättare för henne då.

   Radera
 8. Tjusigt kan behövas nu när kylan börjar komma smått.

  SvaraRadera