Hemma hos mig har de kreativa projekten sedan bloggstarten avlöst varandra. Från att ha lärt mig virka har jag fortsatt banan med andra textila tekniker, och vad du ser är det som jag brinner mest för i stunden. Utöver det så pysslar jag och mina barn - 6 och snart 4 år gamla, och vi dokumenterar det roliga vi gör och hittar för att andra lätt ska kunna göra samma sak. Hoppas du blir inspirerad av det brokiga urvalet!

Välkommen!

tisdag 8 oktober 2013

Stickade halvvantar till barn - Pysselstafetten

Hej på er!

Det är bland annat min tur i pysselstafetten idag - jag kan fortfarande inte helt länka men jag och två till har tagit över stafettpinnen från pysslamer.se som gjorde underbara vandringsstavar igår.

Här hos mig kommer ett snabbstickat, enkelt och lättstickat mönster på halvvantar till barn.
Jag använde garnet järbo lady men något annat som passar strumpstickor i storlek 3.5 funkar också. Jag använde två färger.

Gör så här:
Lägg upp 36 maskor om du vill att vanten ska passa ett barn i 4-5 årsåldern (min son på bilden är en något liten 4,5-åring), vill du göra mindre/större storlek är det lätt att ta bort eller lägga till maskor, bara antalet blir delbart med fyra.

Fördela maskorna på strumpstickor och sticka 7 varv resårstickning i huvudfärgen. Jag valde att sticka resåren så här: två räta, två aviga, upprepa varvet ut. Det går också att sticka varannan rät och avig om du gillar det bättre.

Fortsätt sedan med den vita mönsterrapporten:
Vit mönsterrapport
Sticka tre varv med vanliga räta maskor. Jag ville ha ett lite rufft intryck, så varvet efter valde jag att sticka såhär: två räta maskor, ett omslag, sticka ihop två maskor. Upprepa varvet ut. Sticka sedan ytterligare två räta varv.

Fortsätt med den svarta randen:
Svart mönsterrapport
Byt färg - och sticka ett varv räta maskor. Sticka sedan ett varv aviga maskor, och avsluta med ännu ett varv räta.

Byt färg igen, och upprepa den vita mönsterrapporten.

Byt färg, och sticka den svarta rapporten. De sista tre maskorna på det första räta varvet maskar du av för tumhål. När du stickat varv två med aviga maskor, lägger du upp tre nya maskor. Här finns en länk om du inte vet hur man gör. Sticka sen ett varv med räta maskor innan du byter färg igen.

Sticka en vit mönsterrapport.

Sticka en svart mönsterrapport.

Avsluta med huvudfärgen - två räta varv och sedan fyra varv resårstickning på samma sätt som du startade med. Maska av.

Klart! Nu är det bara att sätta igång med nummer två. Vill du ha större tumhål, maska av och lägg upp fler maskor vid tumhålet. Gillar du inte den ruffa ytan kan du sticka varven i bottenfärgen helt i slätstickning. Det kan du såklart göra med ränderna också. Eller så gör du dem helt enfärgade med bara några aviga varv här och där. Halvvantarna är så himla snabbstickade, att du kan göra flera par :-)Imorgon lämnar vi över stafettpinnen till stenbullar.blogspot.se och letsmakeitcute.blogspot.se! Spännande!

4 kommentarer:

 1. Fina! Kanske blir ett projekt när jag (snart) ska lära mig sticka...
  Ha en trevlig kväll!!
  //Petra

  SvaraRadera
 2. Fina halvvantar!! Och vilken fin porträttbild!!!!

  SvaraRadera
 3. Jag håller med Lopplisa, fantastisk bild!
  Halvvantarna ser jättesköna ut så här i höstrusket :)

  SvaraRadera