Hemma hos mig har de kreativa projekten sedan bloggstarten avlöst varandra. Från att ha lärt mig virka har jag fortsatt banan med andra textila tekniker, och vad du ser är det som jag brinner mest för i stunden. Utöver det så pysslar jag och mina barn - 6 och snart 4 år gamla, och vi dokumenterar det roliga vi gör och hittar för att andra lätt ska kunna göra samma sak. Hoppas du blir inspirerad av det brokiga urvalet!

Välkommen!

söndag 12 december 2010

lovikkavantar och annat med speciell design

Idag fick jag en kommentar på mina lovikkavantar angående att det inte är lovikkavantar, utan vantar stickade i lovikkagarn. Den som lämnade kommentaren skrev att lovikkavantar har en speciell form och design. Vad som gjorde mig lite konfunderad är att jag tyckte ju att det var just det jag gjort med vantarna, inte bara stickat i lovikkagarn utan utgått från ett mönster som skulle ge just lovikkavantar. (Hm, många upprepningar där!). Förutom broderat i vitt då, det kanske är det som är felet?

Bara för det var jag tvungen att googla upp pdf:en som jag stickade utifrån, och det är den här.

Egentligen har det ingen betydelse, jag älskar mina vantar och använder dem varje dag, men vad tycker ni? Är det lovikkavantar jag stickat? Hur ska man göra för att sticka riktiga lovikkavantar? Jag gillar ju att grotta ner mig i saker, så är det inte riktiga jag har så vill jag nog göra ett par som är det :-)

8 kommentarer:

 1. Lovikkagarn ger väl lovikkavantar, är det inte garnet som är viktigast? "Âkta lovikkavantar" är kanske vita med broderier och tofs, eller gråa? Inte gräv ner dig för mycket i det här, alltid någon som lägger sig i.

  SvaraRadera
 2. Typiskt att posta en sådan kommentar anonymt. Tyvärr har jag nog inget svar på vad som är äkta lovikka-vantar eller inte, men om jag får fundera fritt så tänker jag mig att det är vantar stickade i lovikkagarn. Men för att en tradition inte ska dö ut (dvs bli endast museal) så krävs ju att någon (t.ex du) utvecklar traditionen, för då lever den vidare. På riktigt. Alltså, se dig själv som en stolt utvecklare av lovikka-vantetraditionen!
  Kram A

  SvaraRadera
 3. Jag tycker absolut att du kan fortsätta kalla dina vantar för lovikkavantar. De ser precis ut som de lovikkavantar vi hade när jag var liten bortsett från att de var broderade med färgat garn! Kram!

  SvaraRadera
 4. Hmpff. Den där Anonym som härjar runt i diverse bloggar verkar onekligen obehaglig. Jag håller med TokTova och Lippans salighetssaker.

  SvaraRadera
 5. Nog är det vad jag kallar lovikkavantar iallafall. Har aldrig sett någon annan modell, vore ju intressant att få veta hur dom skulle se ut i så fall. Tycker det var jättefint med vitt på vitt.

  SvaraRadera
 6. Att människor ens orkar diskutera såna här saker och dessutom vara anonym....säger lite om hur den människan fungerar!!
  Jag håller med tidigare som skrivit, bry dig inte om såna kommentarer och fortsätt kalla dina vantar för vad du vill
  Kram
  Catharina

  SvaraRadera
 7. Har inte "anonym" hört av sig än och visat hur riktiga lovikka vantar ser ut? Sitter ju här med stickorna redo och väntar..

  SvaraRadera
 8. Lillemor: haha, nej, "anonym" verkar ha dåligt med svar på den frågan. Och jag som tyckte jag bad om svar på ett så vänligt sätt :-) Ha en härlig jul!

  SvaraRadera