Hemma hos mig har de kreativa projekten sedan bloggstarten avlöst varandra. Från att ha lärt mig virka har jag fortsatt banan med andra textila tekniker, och vad du ser är det som jag brinner mest för i stunden. Utöver det så pysslar jag och mina barn - 6 och snart 4 år gamla, och vi dokumenterar det roliga vi gör och hittar för att andra lätt ska kunna göra samma sak. Hoppas du blir inspirerad av det brokiga urvalet!

Välkommen!

söndag 20 februari 2011

Min tur i PYSSELSTAFETTEN!

Idag är det bara den 20 februari, men min tur i Pysselstafetten är den 21:a. Eftersom jag är på en utbildning hela dagen imorgon, och inte kommer kunna blogga förrän barnen somnat på kvällen, så smygstartar jag med mitt bidrag redan idag. Busigt va?

När jag anmälde mig till Sagolikt Pyssels pysselstafett, så hade jag en idé om att jag skulle göra något fint med våra gamla kasserade kökshanddukar. Sambons farmor, min farmor och min pappas mormor hade nämligen lagt tid på att brodera monogram på dem - förstå hur gamla de är, och att vi har haft dem så länge! Det kändes så fel att Astrid, Gunn och Maries arbete skulle hamna i soptunnan bara för att tyget i själva handduken fått hål eller fläckar.

Med den här långa inledningen, så kommer jag till det allra viktigaste - från coola retroburkar hos Gerda-Thyra till mig - som har stafettpinnen idag. Längst ner i inlägget får ni veta vem som får den av mig :-)


Jag ska använda delar av de gamla handdukarna för att sy en vetevärmare. Först måste jag bara varna er: jag är en glad och självlärd amatör när det gäller att sy, så alla ni som har smarta tips på hur man bättre kan göra det jag gjort, får gärna slänga in det i en kommentar.

I alla fall: mitt material är: tre kökshanddukar, två vit/röda och en helvit. Det skulle säkert funka med andra fina textilier som du inte vill slänga också - jag letade faktiskt efter några gamla korsstygnsbroderier som jag trodde jag hade kvar men som jag inte hittade. Hursomhaver, så valde jag att också blanda med ett annat tyg, en stuvbit som jag hade liggande. Jag har också använt spets. Som fyllning i vetekudden kan man tydligen använda massa olika saker, jag har använt bovete eftersom jag läst att det ska vara bra någon gång.


Titta vad fint min pappas mormor har broderat - inte konstigt att man inte vill slänga, eller hur?

Jag klippte ut två lika stora delar av de rödvita handdukarna, och en lite större del av tyget. Sen sydde jag ihop delarna med varandra. Eftersom den vita handduken hade ett fint tyg, så valde jag att göra andra sidan i enbart den, så med de tre andra bitarna som mall klippte jag ut en tygdel i vitt.Det var inte så lätt att få det jämt - anledningen stavas min son. Han ville väldigt gärna hjälpa till. Sy ihop alla delarna men lämna en kortsida öppen.


Jag vek ner kanten så det skulle se lite finare ut (titta inte där jag vikt snett!) och sen sydde jag fast sex bitar spets. Jag stoppade in en ände på spetsen under den vikta kanten på tyget, så att jag sydde i tre lager tyg och två lager spets. Hänger ni inte med så fråga! Det går säkert bra att bara vika kanten en gång och att bara lägga på spetsen också.
Jag sydde en innerpåse av resten av en av de rödvita handdukarna. Jag gjorde den mindre än den yttre påse påsen, för att det inte skulle bli så svårt att stoppa i den sen. Jag sydde ihop alla delar utom en kortsida på innerpåsen, fyllde den, men inte så mycket, man får känna efter vad som känns ok för just dig. Sen sydde jag igen kortsidan på symaskinen och stoppade i hela innerpåsen i ytterpåsen. Sen är det bara att knyta igen med spetsbanden.
Jag glömde ju: innan jag sydde ihop ytterpåsen så dekorerade jag den vita sidan med spets också.Sen är det bara att värma hela kalaset en stund i mikron, gärna med ett glas vatten, och slänga den på axlarna eller var man nu behöver lite extra värme.

Nu kastar jag över stafettpinnen till Henriettas pyssel och katter.
Tisdagen den 22 februari är det nämligen hennes tur.
Hoppas ni gillade pysslet, jag gillade temat återbruk, och har fått lite blodad tand för annat man kan göra av gamla fina saker. Vill någon ha mina exakta mått så hojta till så uppdaterar jag inlägget med dem!
Ha en fin dag!

12 kommentarer:

 1. Jättefin värmedyna!
  Jag gillar att göra nya grejer av redan befintligt material... och är det dessutom fina monogram på så är det ju extra kul!

  SvaraRadera
 2. Snyggt! Och vad roligt att du kunde återanvända de vackra broderierna. Vi har också ett gäng gamla handdukar (från min mans mormors mormor till och med) med vackra monogram på. Fast eftersom de är hela än så länge så får de fortsätta att värma hyllorna i linnekåpet. Jag vågar inte använda dem fast de är av fantastisk kvalitet och skulle absolut tåla det.

  SvaraRadera
 3. Så fiffigt... Detta ska jag absolut ha i åtanke när mina fina handdukar sjunger på sista versen!

  SvaraRadera
 4. Tack för ditt bidrag till Pysselstafetten!! :-) Vad fin vetekudden blev! Känns lite somrig med rosorna. :-) (Rostyget är fint. Jag har en väska i det. :-) )

  Det är kul med handdukar och sängkläder med monogram. Vi har också såna som min mormor och farmor broderat. Får se om det kan bli något kul av dem också någon gång. :-)

  Jag förstod förresten precis hur du menade med vikningen när man syr fast spetsbanden. :-D

  SvaraRadera
 5. Åh vad smart! Jag tror jag har några broderade dukar som min farmor gjort. Hon dog ung, redan 1977, så vi har aldrig träffats. Jag vill verkligen inte ha dukar framme, men har inte hjärta att slänga dem.

  SvaraRadera
 6. superfin! och extra bra med återbruksidén med alla gamla fina handdukar. ojojoj vad piffig du är!

  SvaraRadera
 7. Jättefin vetekudde, jag gillar återbruksidén! Min lillstumpa har mycket växtvärk och då vill hon alltid ha vetekudden. Jag har tänkt att jag ska sy en egen till henne, men det har liksom inte blivit av, jag har inte riktigt orkat ta reda på vad som är bäst att ha innuti. Nu kanske jag ska ge mig på att göra en ändå, när jag fick lite inspiration av dig!

  SvaraRadera
 8. Jättefin! och roligt att kunna återanvända gamla fina broderier till ett bruksföremål.

  SvaraRadera
 9. Hihi, det där pysselproblemet känner jag till. Jag har också en liten glad medhjälpare i min tvåårige son! Inte helt enkelt... Men vetevärmaren blev ju jäggefin! Och pyssel med fina handdukar var ingen dum idé. Jag har en hel uppgsjö av loppade handdukar som jag bara måste ha, men nu bara ligger.

  Ha det fint
  Kram
  Cathrin

  SvaraRadera
 10. Vad FIN den blev, och vilket bra återbruk!

  SvaraRadera
 11. Vad fin, vilken otroligt bra idé istället för de dyra kuddarna i hälsokostbutiken. Vackrare och personligare.

  SvaraRadera
 12. Smart att sy sin egen! Och din är verkligen remarkabelt snygg!

  SvaraRadera