Hemma hos mig har de kreativa projekten sedan bloggstarten avlöst varandra. Från att ha lärt mig virka har jag fortsatt banan med andra textila tekniker, och vad du ser är det som jag brinner mest för i stunden. Utöver det så pysslar jag och mina barn - 6 och snart 4 år gamla, och vi dokumenterar det roliga vi gör och hittar för att andra lätt ska kunna göra samma sak. Hoppas du blir inspirerad av det brokiga urvalet!

Välkommen!

onsdag 11 april 2012

Sy somriga sittkuddar

Så är det dags för vårt andra bidrag till Pysselstafetten! Vi har greppat stafettpinnen från Sött, nött och lagat - som jag i skrivande stund faktiskt inte vet har gjort för pyssel. Detta är nämligen ett tidsinställt inlägg eftersom jag inte litar på att jag hinner med att blogga de första intensiva jobbdagarna efter påsk.

Idag ska vi sy sittkuddar. Sittkuddar för de där soliga härliga dagarna där alla bänkar och stolar fortfarande är iskalla och kanske fuktiga att sitta på, men när man ändå vill ta med sig kaffekoppen ut i solen (och kanske även släpar på en filt att ha om axlarna).

Jag hade planer på fyra sittkuddar, men hann med två. Principen är ändå densamma, så det är fritt fram att dekorera kuddarna hur man själv behagar. De jag inte hunnit med skulle ha applikationer i form av ord på sig, och det tar ju lite tid. Vill du ändå veta hur man syr applikationer finns en superbra beskrivning hos kokalal - du hittar den här.

Till mina kuddar behöver du:
 • tyger, 40 x 40 cms bitar. Ett tips är att titta bland Panduros stuvar. Kuddarna på bilden är sydda av en gammal gardin från mamma (den gula) och ett urgammalt Ikeatyg (den röda). Har du fler stuvbitar kan du göra ett handtag, som jag gjort på den röda. Då behöver du en bit som är ca 10 cm bred och ca 14 cm lång.
 • Vaxduk. Min syster, som jobbar på Rusta, köpte en duk där för 45 kr, den har jag klippt sönder för ändamålet. Jag valde en riktigt klassisk vaxduk med lite blank yta, inte en textilvaxduk.
 • Symaskin med tillhörande tråd.
 • Ev bollfrans eller andra dekorband.
 • Fyllnadsvadd. Du kan också slakta en billig prydnadskudde, brukar finnas för nästan ingenting på Jysk, Ikea och liknande ställen.
 • Måttband och sax.
Gör såhär:
Klipp ut två fyrkanter, 40 x 40 cm, en i vaxduk och en i tyg. Vill du ha ett handtag (grönrutigt på bilden) så klipper du ut en tygbit för det separat. Jag valde måtten 6 cm bred och 14 cm lång.
Sy ihop handtaget genom att vika tygbiten räta mot räta längden. Jag hade 1 cm sömnsmån. Pressa sömmen med strykjärn om du vill (resultatet blir finare, men det går även om du inte gör det) och vänd ut och in på tuben så sömmen kommer inåt. Jag brukar se till att sömmen kommer i mitten på tuben, och sen stryka på en gång till så tuben blir platt.
Lägg vaxduken och tyget räta mot räta. Sy ihop tre av sidorna på symaskin. Vänd kudden så att rätsidan kommer utåt. Fyll med fyllnadsvadd, men ta inte så mycket. Kudden ska inte bli fluffig, utan fortfarande vara ganska platt, men den ska ändå bli mjuk att sitta på. Vik in kanterna på den sidan som inte är ihopsydd ca en cm. Stick in handtaget så att det sitter på mitten, med ändarna på lagom avstånd ifrån varandra ( det avgör du själv hur du tycker att handtaget sitter fint. Nåla försiktigt på några ställen, vaxduken är inte så förtjust i nålar, men du vill ju inte att allt ska glida iväg när du syr.
Sy kanske 3 mm från kanten på symaskin så att du syr igen den fjärde sidan och syr fast handtaget mellan lagren av vaxduk och tyg. Jämna till fyllnadsvadden.

Klart!
För den gula kudden ville jag ha röd bollfrans. Jag hittade tyvärr ingen sådan, utan köpte en liten ask med liten, ceriserosa bollfrans på Panduro.Denna kudde gör du på ungefär samma sätt som den röda, men när du syr ihop den måste du tänka lite annorlunda.
Nåla ihop kudden räta mot räta, vaxduk och tyg.. Bollfransen måste du nåla fast mellan tyglagren, med bollarna liggandes in mot mitten. Bandet på bollfransen ska ligga där du syr sen, så att du syr i både den och i tyglagren och så att inte bollfransen hamnar utanför sömmen. Så mät så att bandet ligger där du tänkt sy, om du har 1 cm sömnsmån så att mitten på bandet är 1 cm in på tyget. Sy runt nästan hela kudden, men lämna en öppning på ca 1 dm. Vänd kudden så att rätsidan kommer utåt, och kolla så att bollfransen sitter rätt överallt. Fyll sedan kudden med fyllnadsvadd. Sen gör du på samma sätt som med den röda kudden med den sista decimetern, vik in kanten en cm , se till att bollfransens band sitter rätt, och så syr du igen hålet på symaskin.
Färdigt!

Nu är det bara att ge sig ut i solen utan att frysa om rumpan! Eller bli blöt om rumpan för den delen :-)
Nu skickar jag vidare stafettpinnen till Stenbullar! Näst sista pysslet för den här omgången, spännande ska det bli!

3 kommentarer:

 1. Smart med vaxdukskuddar, härliga färger har du hittat också!

  SvaraRadera
 2. Bra med tips på vaxdukkudde! Jag hade tänkt sy något liknande! Men nu slipper jag tänka själv :)
  //Henrietta

  SvaraRadera
 3. Det var ju en smart idé.:-)

  SvaraRadera