Hemma hos mig har de kreativa projekten sedan bloggstarten avlöst varandra. Från att ha lärt mig virka har jag fortsatt banan med andra textila tekniker, och vad du ser är det som jag brinner mest för i stunden. Utöver det så pysslar jag och mina barn - 6 och snart 4 år gamla, och vi dokumenterar det roliga vi gör och hittar för att andra lätt ska kunna göra samma sak. Hoppas du blir inspirerad av det brokiga urvalet!

Välkommen!

onsdag 11 augusti 2010

sittbart


Min sittpuff är äntligen klar, och den blev alldeles perfekt i storlek. Och har ni sett att dottern är utan gips? Tyvärr är det bara för en månad, men vi njuter av vår frihet till låns.

Sonen vänder på den så att pirattyget kommer högst upp varje gång han sätter sig, så jag är glad att jag valde att ha tyg i ena änden.


Ovansidan! Färgerna kommer från somar, sol, strand, hav och Italien... Tyvärr hade jag bara ett ljusblått nystan.

Titta inte på den röriga bakgrunden, det är svårt att hitta tid för att ta bra bilder...

Hur jag gjorde? Superlätt.

BeskrivningBörja med 6 maskor i en magisk ring eller hur du nu gillar att börja.
Gör två fasta maskor i varje maska.
Forsätt öka precis som vanligt om med att öka successivt, det vill säga först en fast maska, sedan två i nästa i ett varv. På nästa varv gör du två fasta maskor, och sen två fasta maskor i samma maska och så vidare. Jag försökte sprida ökningarna lite så att de inte hamnade på samma ställe. Jag var inte heller särskilt noga med att räkna maskorna. Istället för att räkna varven slutade jag öka när jag hade en platta som bar 34 - 35 cm bred.
Jag bytte färg när det blev trist att virka på med samma och virkade in ändarna för att slippa fästa trådar.

När plattan är lagom stor så slutar man öka. Jag körde på med fasta maskor tills höjden på puffen blev ungefär 20 cm (hrm, tills garnet tog slut).

Jag använde garnet Molly från Järbo garn, och det gick åt ungefär 7 nystan om jag inte minns fel.

Botten hade jag ingen lust att virka, så jag sydde dit först en dragkedja, och sedan ett gulligt pirattyg eftersom sonen ska få ha sittpuffen på sitt rum. Jag är verkligen inte bra på att sy, så det finns säkert hundra sätt som är bättre att göra det på än mitt sätt, jag bara nålade och sydde på.

Puffen har jag "stoppat" med ett sommarduntäcke och en kudde, perfekt förvaring för sådant som man inte använder alltid - vi har dem till gäster som ska sova över. Det fick jag inspiration till av Mia med bloggen/shoppen/märket Kinoko.

Har du ett bra tips på hur man syr fast dragkedjor och tyg så lämna gärna en kommentar :-)

För övrigt så är jag stolt och glad över att ha slutfört något större hela vägen från idé till färdigt resultat, och med bara små detaljer som jag inte är nöjd med.

8 kommentarer:

 1. Vilken härlig sittpuff du har virkat! Jättefin! Vad skönt för din dotter (och för er stora också) att få slippa gipset ett tag. Ha det bäst!

  SvaraRadera
 2. Tänkte precis skriva innan jag läste att va härligt o se C utan gips! Så fin!

  Jättefin sittpuff med, du är så duktig. (: Kram

  SvaraRadera
 3. Så skönt att tjejjan får vara utan gips, ser härligt ut!!
  Jättefin sittpuff!

  SvaraRadera
 4. Vad bra den blev, jag är grymt imponerad över att du slufört ett så stort projekt. Vilken storlek på virknål använde du? Jag har köpt en 8:a och provvirkade lite i Eskimo, men tyckte att det gick ganska trögt.

  SvaraRadera
 5. Maria: jag är nog lite extrem, för jag använde en 4:a! Har alltid använt ganska små virknålar, och jag har en åtta hemma, men tyckte det blev alldeles för löst. 4:an VAR för liten, det var trögt, men jag har ännu ingen däremellan, så jag körde på i alla fall... Men eskimå kanske är tjockare? Köpte åttan för att använda till eskimå, men har ännu inte köpt garnet.

  SvaraRadera
 6. Så skönt! Njut på! Vilket enormt arbete du måste lagt ner. Så imponerad! Känner precis till det där med att det är grymt svårt att få tid till allt (som att städa - slöseri med tid ;) )


  Kram
  Cathrin

  SvaraRadera